Според председателя Менда Стоянова, правна колизия няма

Бюджетната комисия отхвърли ветото на президента върху Закона за ДДС. Промяната предвиждаше двойно оскъпяване на бързите кредити. Стигна се обаче до правен хаос. Предложението впоследствие беше отменено, но през друг закон.

Депутатите отмениха спорната поправка за бързите кредити

Хаосът с оскъпяването на бързите кредити настъпи с гласуване на промени в Закона за ДДС, а по-късно през Закона за държавния бюджет беше отменено спорното предложение. От БСП атакуваха управляващите, че се създава юридически проблем. От ГЕРБ бяха категорични - правен казус не съществува и ощетени потребители няма да има.

Като противоепидемична мярка бюджетната комисия заседава в пленарната зала, а изказванията бяха от място, заради което част от депутатите се озоваха с гръб към медиите.

Президентът наложи вето върху текстовете в Закона за ДДС, с които се предвиждаше двойно оскъпяване на главницата при просрочие на кредити. Гласуването, а впоследствие отхвърлянето на този текст, но чрез друг закон - ядоса опозицията от БСП.

„Ние в момента обсъждаме един скандал, който произтича от приемането на закони на коляно през нощта. Това е скандално гласуване, това е корупционно гласуване“, каза Румен Гечев от БСП.

Президентът наложи вето на измененията в Закона за потребителския кредит

От ВМРО призоваха БСП да се смирят, след като избраният от листата на левицата, а понастоящем независим депутат - Спас Панчев, беше вносител на спорното предложение.

„Има и такива хора, които внасят такива законопроекти, но нека да кажем че именно във вашите редици са едни от най-крупните разпространители на този вид дейности“.

След бурни обществени реакции управляващите отхвърлиха варианта за двойно оскъпяване с промяна в Закона за държавния бюджет.

„От 1-ви януари 2021 година влизат в сила измененията в Закона за потребителския кредит, които са направени с параграф 13 от Закона за държавния бюджет, която практически отменя тези текстове, които са приети със закона за ДДС. Тази норма не действа и няма да действа", каза Менда Стоянова.

След като ветото на Румен Радев беше отхвърлено депутатите одобриха участието на България в предварителни споразумения за покупка на ваксини. Те гласуваха да отпадне данъкът добавена стойност за доставка на ваксини за COVID-19, одобрени от Европейската комисия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР