Управляващото мнозинство предлага той да бъде избран до 3 месеца

До 3 месеца да бъде избрана фигура, която да разследва главния прокурор. Тази законодателна инициатива предлагат от управляващото мнозинство.

Контрольорът ще се избира с обикновено мнозинство от прокурорската колегия, а право на предложения ще могат да правят шестима от членовете й. Кандидатите ще трябва да имат 12 години стаж като магистрати и през последните 5 години да нямат дисциплинарни наказания.

„Самият избор на прокурора, разследващ главния прокурор, ще се прави от Пленума на Висшия съдебен съвет”, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Делата за престъпления, извършени от главния прокурор, ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд. Смятаме, че тук не трябва по никакъв начин да се различаваме от действащото законодателство, а именно – НПК”, посочи Красимир Ципов  от ГЕРБ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.