„Имам едно условно „да” обаче за ваксинирането на по-младите контингенти", каза още той

Мотивирам всички над 40 години, особено над 50 години, да се ваксинират срещу COVID-19. Това заяви проф. Коста Костов, който е пулмолог в УМБАЛ "Св.Анна".

Проф. Балтов: Случващото се с ваксините срещу COVID-19 е революционно

„Аз ще се ваксинирам, защото съм убеден в безопасността на някои от ваксините. Имам едно условно „да” обаче за ваксинирането на по-младите контингенти, например тези под 40 г., защото те имат достатъчно силен имунитет, добра защита, а някои от тях тепърва ще създават семейства и ще раждат деца", каза още той.

И допълни: „Нека те да разчитат по-скоро на имунитета си и да вземат индивидуално решение с лекаря си”, каза още той.

Д-р Брънзалов: Нека не се филмираме с конспирации за чипове

Относно масовото тестване за COVID-19, той коментира. „Това е необходимо, за да имаме експертиза на епидемията. Към момента ние нямаме такава. Вижте какво правят страните, които имат невероятен успех с епидемията – те не се колебаят да тестват населението”.

Той коментира и какво се случва, след като човек преболедува коронавируса. По думите му съществува пост-COVID синдром, който има два периода – следостър COVID, който трае повече от 3 седмици и продължителен COVID, който е повече от 12 седмици. „Изненадващо е, че от продължителен COVID страдат и хора, които са преминали леко през болестта”, каза още Коста Костов.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.