Мнозина допускат, че този документ ще се изисква при влизане в пъбове, ресторанти и други обществени места

Милиони британци ще получат идентификационна карта, че са били ваксинирани срещу COVID-19, съобщава в. „Дейли мейл”. Те ще бъдат призовани да носят този документ със себе си навсякъде, въпреки че правителството отрече тези карти да се разглеждат като своеобразен имунизационен паспорт, допълва изданието.

Над 2/3 от британците казват, че ще се ваксинират срещу COVID-19

Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли отказа да потвърди дали картите ще са своеобразен „пропуск” за завръщане към нормалния живот на Острова, но призна, че те „ще са основното средство за отблокиране на живота на гражданите и на икономиката”. Пред „Скай нюз” първият британски дипломат заяви, че се надява, че те няма да бъдат изисквани при влизането в пъбове или ресторанти, както и при посещението на спортни събития.  

Проф. Балтов: Случващото се с ваксините срещу COVID-19 е революционно

Бившият министър Дейвид Джоунс беше категоричен, че кабинетът на Борис Джонсън трябва ясно да подчертае, че тези карти не трябва да се използват за спиране на нормалния живот на хората. Ако е необходимо, премиерът дори трябва да издаде заповед, с която да спре подобни намерения, смята Джоунс.

„Да носиш в себе си подобна карта, трябва да е въпрос на свободен избор. Мисля, че хората трябва да се ваксинират, но не смятам, че решението им за това трябва да бъде повлияно от възможността да отидат на ресторант или на театър. Именно това е заплахата, която тези карти крият”, заяви той.

Великобритания се готви да започне ваксинацията срещу COVID-19

Според експерти един от начините това да не се случи е да се гласуван закон, предпазващ неваксинираните от дискриминация. Друг начин е министрите изрично да посочат в текущите разпоредби за антиепидемичните мерки, че бизнесите нямат право да изискват въпросните карти, тъй като те съдържат лични медицински данни, които са защитени от закона.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.