Ще се изследва доколко е безопасно и доколко прилагането на двете ваксини създава имунитет срещу COVID-19

Фармацевтичната компания AstraZeneca ще проведе съвместно изследване с руския научен център "Н. Ф. Гамалея", Руския фонд за преки инвестиции и групата "Р-Фарм" с оглед да комбинира собствената си ваксина срещу коронавируса с руския препарат "Спутник V". Това съобщи клонът на AstraZeneca в Русия в комюнике, цитирано от Франс прес и ТАСС.

Програмата предвижда оценка доколко е безопасно и доколко създава имунитет комбинираното прилагане на двете ваксини. В изследванията ще участват доброволци над 18 години, посочва британско-шведската компания.

Великобритания започва ваксинацията срещу COVID-19

Френската фармацевтична корпорация Sanofi и британската GSK заявиха днес, че разработваната от тях ваксина срещу COVID-19 ще бъде готова едва в края на 2021 г., след като получиха резултати под очакваните от първите клинични изпитания, предаде АФП.

Ходът на програмата "е забавен с цел да се подобри имунният отговор при възрастни хора", посочват компаниите в общо комюнике. Те разчитат препаратът да е на разположение едва през последното тримесечие от идната година, при все че отначало се надяваха да подадат молба за одобрение през първото тримесечие и да доставят същата година един милиард дози.

Неотдавна Sanofi, работеща по ваксината съвместно с GSK, заяви, че смята да започне последните тестове върху хора (т. нар. фаза 3) в края на декември, припомня АФП.

В момента имунният отговор при лица от 18 до 49-годишна възраст е "сравним с този при пациенти, възстановени след заразяване с COVID-19", но "недостатъчен" при по-възрастни, се уточнява в комюникето.

Борисов: Очаква ни трета вълна от COVID-19 и тежки рестрикции

Междувременно, европейските лидери подкрепиха равнопоставеното разпределение на ваксините. „Подчертахме, че е много важно доставката на ваксини да бъде координирана, така че те да достигнат до всяка държава-членка едновременно. Дали това ще се случи в рамките на същия час в 27 държави-членки, в една и съща секунда, не съм сигурна. Но ние искаме да го направим по много координиран начин и да покажем, че всички имат еднакъв достъп”, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Германия е на прага на по-строги ограничения заради коронавируса преди Коледа. В страната от шест седмици е в сила частична карантина. Някои провинции вече наложиха по-строги ограничения, а все повече регионални лидери подкрепят национална карантина, на фона на рекорден брой заразявания и смъртни случаи за денонощие

„Няма да можем да си прости, ако тази Коледа се превърне в празник за вируса. И честно да ви кажа, на вируса въобще не му пука, дали сме приключили с коледното пазаруване. Затова са необходими допълнителни мерки на национално ниво. По-добре по-скоро, отколкото по-късно”, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

От сряда в Бавария е позволено да се излиза от вкъщи само по важни причини. „Ще има разговори между германските провинции и правителството за това как да наложим карантина в страната, възможно най-бързо и ефективно. Трябва да спрем обществения живот!”, каза премиерът на Бавария Маркус Зьодер.

Баден-Вюртемберг стана поредната германска провинция, която реши да въведе нощен полицейски час. От утре в нея ще бъде забранено да се излиза навън между 20:00 ч. и 05:00 ч., освен за работа и по други важни причини, а хората ще бъдат насърчени да си стоят вкъщи и през деня.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА