Тя увери, че България има желание да продължи преговорите, но при определени условия

Най-същественият проблем в българо-македонските отношения е неизпълнението на Договора за добросъседство от Скопие. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на днешния парламентарен контрол.

Борисов към Бучковски: Поколенията няма да простят, че не сме намерили компромис

Тя увери, че България има желание да продължи преговорите, но при определени условия:

„Ние ще продължим да бъдем доброжелателни, но си мисля, че това, което трябва да се случи, е страстите от другата страна на границата да се успокоят и с рационален поглед да започнем да говорим какво ще направи правителството на Република Северна Македония, така че да започне да изпълнява Договора (за добросъседство), да спре езика на омразата и да се държи като истински кандидат за член на Европейския съюз“.

След като по-рано тази седмица премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обърна позицията си и обвини България в нарушаване на Договора за добросъседство, днес той продължи с реториката за македонската идентичност, но този път насочена не към обществото, а към опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ.

Петко Дойков: Позицията на България към членството на Македония в ЕС не се е променила

„Тука сме македонци, които говорят на македонски език от край време и завинаги. Станахме държава членка на НАТО като македонци, които говорят македонци, които говорят македонски език. Ще станем страна членка на ЕС, като македонци, които говорят македонски език.“, каза Заев.

Без пробив по отворените въпроси завърши посещението тази седмица на специалния представител на Скопие за България - бившия премиер Владо Бучковски.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща

Източник: БНР