Специалният пратеник на Република Северна Македония се срещна с първите мъже в страната

„Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да се намерят решения. Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си по-рано днес със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски.

Петко Дойков: Позицията на България към членството на Македония в ЕС не се е променила

За да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, според премиера е необходим прагматичен, откровен и добронамерен подход, изразяващ се в конкретни действия.

Борисов изтъкна, че за отношенията на взаимно доверие е важно връщането към стриктно и необратимо изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

„България винаги е изповядвала евроатлантическите ценности, затова и по време на нашето председателство на Съвета на ЕС поставихме темата за европейската перспектива на Западни Балкани на първо място“, посочи премиерът Борисов.

Министър-председателят бе категоричен, че България до този момент е положила всички усилия страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и ЕС. В този контекст Борисов припомни, че именно в резултат на подкрепата на България за европейското бъдеще на Република Северна Македония, бе подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Специалният пратеник на Република Северна Македония се срещна и с държавния глава Румен Радев.

Без напредък в отношенията със Северна Македония

Европейската интеграция на Република Северна Македония /РСМ/ изисква не опити за влияние и натиск чрез трети страни, а постигането на реални резултати в двустранния диалог с България. Това заяви президентът на срещата на „Дондуков“ 2. Открити сме за партньорство и очакваме неотклонна политическа воля от страна на политиците в РСМ, която да насърчи работата на експертно ниво и да докаже, че добросъседството между нашите две държави е реалност, заяви държавният глава.

България никога не е оспорвала демократичното право на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония, но не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга, особено към братска страна, посочи още президентът. Румен Радев отбеляза, че България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но не може да допусне внасянето на нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз.

Разширяването на ЕС отпада от дневния ред до края на годината

Българското общество е изключително чувствително към сигналите, които излъчват държавните институции в Република Северна Македония по отношение на двустранните отношения, напомни още президентът. Според държавния глава изоставянето на езика на омразата към България в югозападната ни съседка, в обществените медии, промяната на съдържанието на учебниците, в работата на научни институти и надписите на исторически паметници и в музеи, ще бъде реален принос в изграждането на добросъседски отношения. Румен Радев призова за активен двустранен диалог на всички равнища между България и Република Северна Македония, в който в дух на доверие и разбирателство, да бъдат търсени работещи решения.

Обща бе позицията, че приятелството между гражданите от двете страни на общата граница трябва да бъде трайно установено и на междудържавно ниво. „Между нашите граждани няма омраза. Имаме дълг към бъдещите поколения да затворим спорните въпроси“, заяви Владо Бучковски и призова сътрудничеството между България и Република Северна Македония да продължи да се развива в области от взаимен интерес като икономиката, транспорта, туризма, образованието и науката.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.