България настоява да се спре антибългарската реторика

Дипломатически совалки заради „взривените” отношения между София и Скопие. На разговори с външния министър Екатерина Захариева пристигна представителя на Скопие за България Владо Бучковски.  Още преди да дойде, обаче, надеждите за стопляне на отношенията бяха попарени от много остра официална позиция на Скопие срещу София, която предизвика остър отговор.

Разширяването на ЕС отпада от дневния ред до края на годината

Въпреки постоянните анонси от правителствата на двете държави, че ще търсят компромис, отново се стигна напрежение. Скопие определи като грешка решението на София да ги спре по пътя към ЕС . София пък контраатакува с обвинения в манипулации. Всичко това се случи преди поредната порции разговори на високо ниво.

Часове преди разговорите в София, правителството на Република Северна Македония излезе с остра декларация срещу България. В нея решението на страната ни да не подкрепи Северна Македония е определено като „безотговорна стратегическа грешка”.  Посочва се, че и македонската идентичност не подлежи на преговори. Българският отговор дойде от позиция на външния министър Екатерина Захариева. Тя е категорична, че единственият вариант за промяна на позицията ни е, ако Скопие се откаже от тезата, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Северна Македония или правото им да наричат езика си както пожелаят.

 

 

В светлината на тези две категорични позиции е започнала и срещата на Захариева с Владо Бучковски

„Това не е подходът. Да разпространявате сами неща, които знаете, че не са верни, не е подходът. Първо, това не е вето, второ, дори не беше включено разширяването като част от дневния ред, а беше в частта други въпроси”, подчерта външният ни министър.

Радев за Северна Македония: България трябва категорично да отстоява правата си

Тонът се втвърди още: "Да преустановим неконструктивния подход. Защото се видя докъде доведе той. Антибългарската кампания, опитите за дискредитиране на България във всякакви организации, разпространяване на тези, които не са верни, една от които е, че сме наложили вето или че оспорваме правото на самоопределяне", призова Захариева.

 

Без резултат в отношенията Скопие-София

Изпълнението на Договора за добросъседство от 2017-та отново беше поставен на масата. Позицията на Скопие също е без промяна, въпреки дипломатическия разговор

"Общата ни история не можем да я променяме нито аз, нито г-жа Захариева. Но можем да променим работата за инфраструктурата, за общите проекти, по-силната съвместна работа в образованието и науката, в културата, за сближаването на двата народа", смята Владо Бучковски – представител на Северна Македония за България.

Бучковски твърди, че присъствието му в София е показателно за желанието на Скопие да постигне разбирателство. Дори и в ситуация на нарушено доверие.

"Моето назначение за специален представител на правителството на Северна Македония е допълнителен опит от наша страна да върнем изгубеното доверие", подчерта той. И гарантира, че Северна Македония ще спазва договора с България.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.