Изключение се прави само за вечерта на 24 декември

Франция отложи предвижданото облекчаване на мерките срещу COVID-19. Ситуация в страната не само, че не позволява това, но се налага и допълнително затягане на мерките. Ще бъде ли дадено на французите разрешение да празнуват заедно предстоящите празници?

Франция няма да облекчава мерките заради COVID-19, вечерният час се връща

Празници ще има, но в малки групи и с вечерен час. Гражданите на страната няма да имат право да напускат домовете си след 20 часа включително и на 31 декември, за да посрещнат Новата година. Изключение се прави само за вечерта на 24 декември. Броят на новозаразените с COVID-19 остава висок, а здравната агенция във Франция предупреди, че ако вирусът се развива с тези темпове, то през следващите седмиц можем да очакваме ново драстично покачване на заболелите.

Франция прави крачка назад по пътя към облекчаване на мерките в борбата с COVID-19.

От 15 декември в страната се въвежда вечерен час след 20 ч., а не след 21 ч. както беше планирано. Условието за сваляне на рестрикциите беше дневните случаи да паднат до 5000, а в момента те са двойно повече.

„Следващия вторник, на 15-ти декември, ще започнем нова фаза на отпускане на мерките, но правилата ще бъдат по-строги от очакваните. Независимо от предварителните планове вечерният час ще е в сила и на 31-и декември за посрещането на Новата година. Всички харесваме този празник, но за жалост струпванията на много хора в малки пространства е твърде опасно в настоящия момент”, каза Жан Кастекс – Министър-председател на Франция.

ПАРИЖ В НОВОГОДИШНАТА НОЩ: Жан-Мишел Жар подготвя виртуално шоу в "Нотр Дам"

Освен вечерният час и забраната за тържества около Нова година, премиерът разочарова и културния сектор във Франция. Очакваше се театрите, кината и музеите да отворят отново врати идната семица, но за сега това няма да се случи. 

„Уморихме се. Уморихме се да чакаме. От началото на пандемията се опитваме да останем позитивно настроени, опитваме да сме подготвени за представленията, да вземем всички необходими мерки. Но ето, че сега отнемат възможността на хората да се смеят, да забравят всекидневните си проблеми – а именно това са нещата, които културните събития предоставят на публиката”, заяви Мелиса Рохо – директор на Театър „Льо Пeти Лож”.

Свободното придвижване на гражданите през следващите седмици ще бъде възможно, а френски инфекциолози препоръчаха пътуващите при роднини и приятели да се подложат на едноседмична авто-изолация преди предстоящото гостуване.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща