Антигенните тестове влизат в статистиката след 21 декември

"Много е рано да говорим за разхлабване на мерките. Ще направим подробен анализ и тогава ще можем да вземем решение - кои мерки да разхлабим, ако изобщо разхлабваме. Като министър на здравеопазването ще настоявам мерките да останат същите и след 21 декември, защото всеки един човешки живот е важен". Това заяви проф. Костадин Ангелов по време на проверка в БЧК.

Антигенните тестове влизат в статистиката след 21 декември

„Всички мерки трябва да бъдат синхронизирани. Нощните заведения трябва да останат затворени и след 21 декември. Училищата и детските градини може да се отворят и след Нова година, защото предстоят празници. Трябва да вземем решение за ресторантите и големите търговски обекти. Настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани. Цената от 150 загубили живота си души е твърде голяма“, добави проф. Ангелов.

Той и заместник-министър Слави Пачалов провериха наличните количества на антигенни тестове и на предпазни средства за медицински персонал в страната.

„Близо 1,2 милиона антигенни теста ще достигнат до всички болници до края на тази седмица", заяви проф. Ангелов.

Той добави, че комисия работи по процедурата за признаването на този тип тестове. След като тя приключи работа, хората с клинична картина и положителен антигенен тест ще бъдат включвани в статистиката. По неговите думи в много държави този тип тестове не се признават.

Над 30% положителни COVID-проби и в неделя, 497 нови случая

"Ние много държим на наличието на симптоматика. Бързият антигенен тест също ще помогне, за да можем да говорим за COVID-19 заболяване. Когато приравним тестовете - пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина, ще попадат в хипотезата на пациент с доказан коронавирус. Неговите контакти от първи ред ще трябва да бъдат карантинирани. Личните лекари ще могат да правят антигенни тестове и да насочват към извършването им с направленията, които издават към този момент", обясни той.

КРАЕН СРОК: Медиците в София решават за ваксината

Относно предпазните средства той увери, че те ще достигнат до всички РЗИ-та в страната.

"Благодарение на ваксините сме преминали през инфекции, довели до загубата на много животи. Аз не попадам в първата фаза, защото не съм лекар на първа линия. С този акт обаче искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е безопасна и ефективна. Гражданите трябва да бъдат спокойни. Ваксината, която ще си поставят, е минала всички фази на клиничните изследвания. Тя ще ни спаси от заразата. Надявам се да бъда първият ваксиниран у нас", коментира проф. Ангелов. 

Заболеваемостта у нас е паднала под 600 души на 100 хиляди, което според здравните власти е повод за оптимизъм,

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.