Уникалният жест е на Ивайло Янакиев от Варна

Мъж от Варна прави уникален жест за хора в неравностойно положение, като сглобява компютри от стари части и ги подарява на деца и училища, за нуждите на онлайн обучението.

В малка работилница във Варна се крие един човек с голямо сърце. Това е Ивайло Янакиев, който вече повече от четири години събира стари компоненти. Сглобява ги в цели компютри и след това ги подарява на деца в неравностойно положение.

„Идеята се роди, за да помагам на деца, които нямат компютри, а техните родители възможност да закупят такива. Подарявал съм и на деца, които нямат родители”, разказа Ивайло.

Мъжът споделя, че вярва в доброто и се чувства щастлив, когато подарява.

„Вдъхновение се оказа моето детство, през което и аз съм нямал. Разбрах, че е вярно това, че повече се радва този, който подарява”, допълни Янакиев.

С въвеждането на онлайн обучението, освен на деца, Ивайло помага и на училища в нужда. Едно от учебните заведения, за които той е дарил компютри още при първата вълна на пандемията през март, е ОУ „Христо Ботев” във Варна. Сега обаче училището провежда нова дарителска кампания, която върви успешно.

„Кампанията стартира в социалните мрежи. Към момента имаме доставени 10 устройства и 10 предплатени карти за интернет.  Проучихме и нуждите на семействата, които имат две или повече деца в нашето училище и разполагат само с едно устройство - училището е осигурило и на тях”, коментира директорът на ОУ „Христо Ботев” Виктория Шереметова.

Освен дарителите, които помагат на училището, Ивайло също изрази готовност отново да се включи, ако учебното заведение има нужда. С идването на Коледните празници предстои да подари още компютри, за които в момента събира части.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.