От компанията все още не са коментирали проблема

Срив при едни от най-популярните приложения и услуги на Google. Потребители съобщават за проблеми с Gmail, YouTube, Google Drive, Google Maps, Google Classroom и Hangouts. 

YouTube

От компанията все още не са обявили причината за срива. Прави впечатление, че спряха услуги, които изискват влизане в системата, чрез потребителски профил. Най-вероятно проблемът е възникнал заради срив на сървър, който отговаря за идентификация на потребителите. Проблемът засегна целия свят, но се усети най-силно в Европа, САЩ, Южна Америка и Япония.

Малко преди 14 часа днес милиони потребители на Google продукти и ресурси установят, че нямат достъп до тях. Сред тях и Невена Иванова от Бургас, която учи онлайн българска филология. „До 13:00 часа имахме лекция, от 14:00 трябваше да продължим, но преподавателят ни писа, че има проблем с Google Meet”, разказва тя.

Google Classroom

През това време, най-известния продукт на Google - търсачката не спира работа. Оказа се, че проблем има само с продуктите, които изискват вход, чрез потребителски профил.

„Ако влизаш през „incognito mode”, където не е необходимо да се логваш с твоето потребителско име, тогава продуктите на YouTube, YouTube TV са били достъпни. Когато обаче се изисква да влезеш с твоето потребителско име, тогава продуктите стават недостъпни”, обяснява Любомир Тулев, който е експерт по киберсигурност.

Мъж сглобява компютри от стари части и ги подарява на деца и училища (ВИДЕО)

„Най-вероятно причината се крие в повреда, било то хакерска атака или срив на сървър, който отговаря за identity management, т.е. сървър, който отговаря за управление на акаунтите на Google потребителите”, допълва той.

Засегнати бяха персоналните и бизнес продукти на Google, а онлайн обучението на милиони ученици по света спря. Александър Ангелов е човека, благодарение на когото над 2000 училища у нас са в „облака”, повечето с продукти на Google. Според експерта ситуацията показва, колко е важно да има екшън план за подобни ситуации.

ОБУЧЕНИЕ ОТ ДИСТАНЦИЯ: Част от децата може да продължат и след Нова година

„Хората, които водят учебните занятия и хората, които планират цялата учебна година, трябва да имат готовност в едно такова несигурно време, във всеки един момент да могат да "прескочат”. В този ред на мисли е важно домашните да са дадени предварително или темите, по които да се готвят децата", казва той.

Най-търсената дума за 2020-та в световната търсачка у нас е именно "Google Classroom".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.