Това съобщиха от Министерството на външните работи

Пристигащите от България в Австрия ще бъдат задължени от 19 декември 2020 г. да декларират, че влизат в 10-дневна карантина. За това посолството ни във Виена е било уведомено от австрийското  министерство по европейските и международните въпроси, съобщават от Министерството на външните работи. Към момента не е посочена дата, до която ще важат новите разпоредби.

Нидерландия въвежда пълна карантина

При влизане в Австрия пристигащите от България ще трябва да декларират, че попадат в 10-дневна карантина като представят попълнени приложения E и F, в които описват къде ще останат по време на карантината. Приложенията са публикувани и на сайта на МВнР на България на следния адрес: https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/27428.

Най-рано на 5-ия ден след началото на карантината гражданите биха могли да се освободят от нея като предоставят негативен резултат от молекулярно-биологичен PCR тест или антигенен тест. Карантината може да бъде отменена за целите на отпътуването от Австрия, когато обаче това стане при максимално ограничаване на опасността от зараза на други лица.

Предвидени са изключения от посочения режим, но само при представяне при пристигането на негативен резултат от молекулярно-биологичен PCR тест или антигенен тест не по-стар от 72 часа. Изключенията ще се отнасят за следните групи граждани: хуманитарни екипи; граждани, които пътуват със служебна цел; до един придружител на гражданин, което пътува по медицински причини; граждани, които пътуват, за да могат да присъстват на съдебни или други задължителни административни производства; трети лица, когато разполагат с идентификационен документ по раздел 95 от Закона за полицията за чужденци от 2005 г.,BGBl. I No 100/2005.

Сърбия обмисля PCR тестове на границата или карантина

В държавите, от които в Австрия се влиза без ограничения, към момента са изброени: Австралия, Финландия, Ирландия, Исландия, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Уругвай, Ватикана. България и всички останали държави-членки на ЕС, които не са в този списък, подлежат на новите разпоредби.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството ни в Австрия на телефон: 0043 1 505 31 13, 0043 1 505 64 44, 0043 1 503 16 78, 0043 1 581 03 82.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.