Кой е „добрият политик” според анкетираните

Четири политически сили запълват креслата в следващия парламент. Проучване на социологическата агенция „Медиана“ прогнозира разместване на върха при изборите напролет.

Най-голяма подкрепа получава БСП – близо 20%, следвана от ГЕРБ с един процент по-малко. Сигурно място в следващото Народно събрание получава и партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, а четвърти остават от ДПС с 8.3% одобрение.

Повече от половината българи свързват категорията „добър политик“ с името на президента Румен Радев. Три личности обаче си поделят оспорваното второ място – всеки с подкрепа от 32%. Това са премиерът Бойко Борисов, бившият омбудсман Мая Манолова и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Равносметката в края на 2020 г. показва и с какво обществено доверие се ползва правителството. „Среден 3,22“ е оценката, която българите пишат на третия кабинет на Борисов. Според социологическата агенция това е най-ниският рейтинг на управляващите от 2016 година насам.

Изследването е проведено в периода 12-17 декември 2020 г. с 954 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.