Празненствата ще приключват в 22 часа, храненето ще е по график

Има ли туристи в курортите, които са готови да посрещнат Новата година в стаите си? Внезапният край на празничната вечеря в 22.00 часа - това ще е най-голямото предизвикателство за всички в новогодишната нощ. Отсега в хотелите обмислят как най-любезно да прекратят вечерята на гостите си два часа преди да настъпи полунощ и да дойде време за шампанското.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Ресторантите в хотелите да работят до 00.30 ч. на Нова година

На една маса в ресторанта ще могат да сядат най-много шестима души. И между тях пак ще трябва да се спазва дистанция. В част от хотелите планират в празничната вечер да разделят гостите си на потоци.

„От 6 до 8 изхранваме родителите с децата, от 8 до 10 изхранваме другите - на принципа на 50 на 50, да бъдат така разделени от масите, дистанция и с разбиране от самите гости. Дистанцията я има,  в случая през маса, така че 50 процента от капацитета на ресторанта, който се явява и 50 процента от капацитета на заведението на хотела”, обясни хотелиерът  Малин Бистрин.

НОВА ГОДИНА В ХОТЕЛ: Какви мерки са предприети заради COVID-19?

Гостите в хотелите трябва предварително да са наясно, че в новогодишната вечер, единственото, позволено в ресторантите, ще е храненето.  Броят на туристите в Банско в момента е критично нисък. Изчисленията на бизнеса показват, че заетостта в хотелите е около 10-15 процента.

„ Просто бизнесът е изправен пред фалит, ако не се намеси държавата със спешни ефективни мерки, които да са за всички, понеже много от мерките, които са в момента, не са приложими за повечето от нас”, смята Георги Думанов.

Разходите за един хотел, дори той да стои затворен, достигат до 3-4 хиляди лева на месец, добавят хората от бранша.  

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.