Това стана ясно на днешното заседание на Министерски съвет

Отново шанс за медицински хеликоптер. Правителството започва процедура за купуване на спасителен хеликоптер с пари от Европа. Това стана ясно на днешното заседание на правителството. И още - ще бъдат осигурени пари от бюджета, с които да се направи ремонт на четири вертолета „Кугър“. Идеята е те да бъдат преоборудвани по такъв начин, че да могат да се използват за медицинска евакуация по въздух.

България може да купи 2 хеликоптера през март

Военното министерство е готово да се раздели с четири от хеликоптерите 'Кугър", които в момента са на разположение на армията.

 „Трябва само да се отделят необходимите средства, за да се възстанови летателната им дейност и  другото, което е най-важното – здравното министерство да каже дали тези хеликоптери вършат работа“, обясни вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

От здравното ведомство дадоха зелена светлина за трансфера на военните вертолети.

„Направили сме постъпления за осигуряването на допълнително информация за стойността на този ремонт по отношение претрансформирането на тези „Кугър”-и от армията за извършване на медицинско спасяване“, заяви здравният министър.

Защо е нужно да има медицински хеликоптери у нас?

Има и хипотетичен план къде ще бъдат дислоцирани ремонтираните хеликоптери.

 „Един от хеликоптерите спокойно може да бъде на базата „Чайка“ във Варна, другият може да бъде в Долна Митрополия, третият може да бъде в Пловдив, четвъртият – на „Враждебна“, смята Каракачанов.

Така на практика ще може бързо да се достига до различни части на страната. Според специалисти превръщането на четири военни хеликоптера „Кугър“ в медицински ще е трудно заради големият им размер.   

 „Те не могат да изпълняват спасителни операции - например в Пирин, защото те са по-тежки и струята им е много по-силна. И това възпрепятства изпълнението, така просто може да се убие човек“, смята изпълнителният директор на „Heliair” Георги Спасов.

Ремонтът на „Кугър”-ите и купуването на специализиран медицински хеликоптер са част от „Пътна карта за евакуация на пострадали по въздух”, която здравният министър представи в Министерския съвет. Срокът за изпълнение на този план е 2023 година. Изискванията към съвременния медицински хеликоптер са да е от Клас А, да има два двигателя и компактен вътрешен размер с оборудване на наземна линейка.

 „Горе-долу на един такъв хеликоптер цената му е около 7-7 и половина милиона евро“, обясни Спасов.

България е единствената страна в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.