Според нея заплашителният тон на управляващите партии е нелеп и неуместен

"Консултациите не са имали за предмет датата на изборите, а за да проведем свободни избори. Това значи хората да гласуват спокойно, с максимално доверие на хората". Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA News вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Президентът не прибърза с датата, защото почти всички участници в консултациите казват, че така се е завъртяла подготовката. На тези парламентарни избори няма да има електронно гласуване, но трябва да има пилотен проект за гласуване по пощата, да опитаме. Много българи зад граница ще имат много трудности да го направят по време на пандемията", смята тя. 

Според нея Румен Радев умее да носи отговорност, а заплашителният тон на управляващите партии е нелеп и неуместен.

Илияна Йотова: Президентът няма никакво намерение да прави политически проекти

По думите ѝ ще има максимална представителност на българските граждани в новия парламент.

Този път протестите бяха спонтанно събиране на хора, не беше ръководен от политически формации. Лидерството не е да търсиш постоянно баланс между търсене и предлагане, а да вземаш и непопулярни решения.

За Йотова 2021 г. не е само година на избори, но и на възстановяване, а следващият министър-председател трябва да облече символично бялата престилка.

За ситуацията в БСП вицепрезидентът сподели, че не мисли да се кандидатира за лидер на партията, но смята, че битките трябва да се водят извън нея, а не вътре.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.