Това заяви вицепрезидентът в студиото на "Здравей, България"

„Хората, които обясняваха няколко години, че президентът иска да прави политически проект и партия, сега трябва да бъдат разочаровани. Президентът е президент на Република България и няма никакво намерение да прави политически проекти, нито да оглавява алтернативата, както го тикат в тази посока”. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в студиото на "Здравей, България". 

„Амбицията за парламентарните избори съществува в българските избиратели и в техните политически представителства. Ако визираме президента - струва ми се, че не”, добави Йотова.

Президентът обяви датата на парламентарните избори

Относно датата за предстоящия вот Йотова коментира, че президентът е дал достатъчно ясен отговор по въпроса.

„Не съм чула някого от академичните среди да говори за вота. Има прекалено много неизвестни, за да можем да кажем отсега защо не е добра датата 28 март или защо е по-добра дата през май. Президентът постъпи възможно най-коректно. Това са неговите конституционни правомощия, а 28 март е първата дата за избори”, добави тя.

Според вицепрезидента по темата дали провеждането на изборите е безопасно, или не ще се произнесат хората от научните среди.

„Допреди един месец всички казваха, че искат предсрочни избори. Сега се оказа, че никой не е готов. Аз обаче имам друго мнение - няма партия в момента, която да не е готова”, категорична е Йотова.  

Разместване на върха при изборите напролет, сочи проучване

 

 

Тя е на мнение, че в момента страната ни се нуждае от „едно по-сериозно политическо лидерство от това, което имаме сега и такова с голямо доверие”. 

„Не съм убедена, че в момента една политическа формация, която и да е тя, може да се справи с тази толкова тежка задача. Още по-малко един служебен кабинет”, каза Йотова. 

На въпрос дали ѝ предстои втори мандат в Президентството, тя отговори така: „Когато преминат парламентарните избори и дойде време за президентския вот, всеки от нас ще направи своя избор. Моят път минава през отговора на два въпроса и два разговора - с президента Румен Радев и с БСП”. 

Вицепрезидентът коментира и актуалната ситуация около пандемията. Според Йотова кризата в България не се управлява. 

„Ние вървим след вируса. Ако в първата вълна през пролетта това беше оправдано донякъде, защото беше нещо неизвестно и се опипваше как да се тръгне и какви решения да се вземат, то с днешна дата нямаме никакви оправдания”, смята вицепрезидентът.

ЕК разреши за употреба ваксината на BioNTech и Pfizer

Бързото приемане на ваксината от Европейската комисия смята тя, че е поставило страната ни в неизгодна позиция.  

„Ако трябва да започнем от днешния ден и новината от снощи за бързото приемане на ваксината от страна на Европейската агенция по лекарствата и след това светкавичното приемане от Европейската комисия, това постави България в неизгодна ситуация. Нашият министър на здравеопазването и българското правителство имат четири дни, в които да информират населението за всички рискове и ползи на ваксината”, допълни вицепрезидентът. 

Йотова обясни, че подхожда с резерви към практиката като начало ваксината да си поставят първите в държавата.

„От ваксините имат нужда хората, които работят на първа линия. Това са лекарите, медицинските сестри. В болниците вече минаха списъците кой иска да се ваксинира. Моят съпруг също е сред тях. Смятам, че първите количества трябва да са за най-нуждаещите се”, заяви Йотова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.