Съоръжението се изпуска превантивно

Започна контролирано изпускане на язовир „Студена”. Близо 2 млн. куб. м делят от максималния обем питейния водоизточник на Перник, който само допреди година беше пред пресъхване. Заради обилните валежи през последните дни в язовира се отчита рекорден приток.

„Когато положиш всички усилия, и природата помага. Ние направихме необходимото, така че да гарантираме, че водата в язовира ще се увеличи. Изгради се водопровод от София, направи се и реконструкция на водопроводната мрежа, което намали разходите”, каза управителят на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов.

 

 

Според областния управител на Перник инж. Емил Костадинов напълването на „Студена” не е парадокс. 

„Всички неспециалисти коментираха, че язовирът никога няма да се напълни и че за това са необходими три години. Това не е парадокс и се е случвало и предишни години. Първите три месеца - от март до юни 2020, се напълни от 3 млн. на 18 млн., което е достатъчно за една година”, коментира той. 

Изпускат контролирано язовир „Студена“ (СНИМКИ)

Костадинов поясни, че изпускането на „Студена” се прави, за да се избегне опасността от преливане.

„Решихме да направим бавното изпускане и да има резерв, тъй като прогнозите бяха за интензивни валежи и снеготопене. С министър Димитров имахме среща и изговорихме да бъдат прекъснати двете деривации, за да нямаме големи количества и да се наложи залпово изпускане”, добави той.

Той обяви, че се поддържа връзка с областните управители на Кюстендил и Благоевград, за да се избегнат проблеми по поречието на Струма заради изпускането на язовира.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.