БСП е една от партиите, с които президентът Румен Радев проведе предизборни консултации

Президентът Румен Радев продължава консултациите за датата и начина на провеждане на парламентарните избори. След като обсъди вота с представители на ГЕРБ, държавният глава прие и депутати от БСП.

 

В началото на срещата лидерът на левицата пожела да се разсее внушението, че БСП воюва с президента.

„Не искам да разсейвам нищо, защото никога с г-жа Йотова не сме давали повод да се смята, че имаме особено отношение или раздор с БСП”, уточни Радев.

Радев с консултации за вота с български организации зад граница

Държавният глава акцентира върху това, че той и вицепрезидентът са издигнати и подкрепени от Българската социалистическа партия.

Нинова посочи, че общата цел е, запазвайки здравето на хората, изборите да бъдат проведени по начин, който да гарантира максимално висока избирателна активност. „Това е необходимо не просто на партиите, но и на държавността. Така и партиите, и избраните институции ще имат по-голяма легитимност и представителност”, обясни тя. 

Снимка: БТА

Лидерът на столетницата отново обяви категоричната си позиция относно машинното гласуване. Нинова посочи, че оценява решението на управляващите и мнозинството за смесване на гласуването. „Машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни и неопорочени”, смята тя.

Нинова засегна и активната регистрация при гласуване, което гарантирало изчистването на списъците от „мъртви души”.

ГЕРБ при президента: Не трябва да има екзотични идеи за промени в Избирателния кодекс преди вота

Тя изрази подкрепа за създаването на многомандатен избирателен район в чужбина. Според нея гласуването по пощата трябва да върви заедно с активна регистрация, иначе би било едно „добро пожелание”.

„Гласуването по пощата е възможно, но при условие, че преди време беше прието нашето предложение за активна регистрация”, припомни лидерът на БСП.

Снимка: БТА

По време на консултацията стана ясно, че от БСП са против гласуване в два дни. Обявиха, че имат конкретно предложение за по-високо заплащане на членовете в секционните избирателни комисии. 

„Датата на изборите е напълно във Вашите правомощия. Ние сме готови за вот по всяко време и ще се съобразим с каквото и да е Ваше решение”, обърна се Нинова към президента.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.