Демонстрации се провеждат паралелно в София и Варна

Протест в този час в София и във Варна. Хората искат зали и школи за изкуства,  които са пряко засегнати от ограничителните мерки, отново да отворят врати. За да покажат, че ограничителните мерки са вързали краката и ръцете им, хората на изкуството излязоха на протест.

„Не мога да свиря с вързани ръце, не мога да танцувам с вързани крака, не мога да се смея и да дишам с маска на уста“, казва Лорена Димитрова.

„Всички сме израснали по залите и няма как да ни спрат изведнъж и да не ходим в зала толкова дълго време, защото  от това зависи бъдещето ни“, смята София Панова.

Протестиращите не искат да бъде поставяна разделителна линия между изкуството и спорта, когато става въпрос за ограничения.

„Не може ако децата са картотекирани да могат да спортуват, все едно коронавирусът разбира кой е катотетиран и кой не е“, смята Иван Янев.

Иван казва, че от 12 месеца през миналата година, на работа в школата за народни танци е бил едва три.

НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО: Фалити заплашват собствениците на танцови и спортни школи

Протестът пред здравното министерство бе под наслов „Изкуството е живот- душата на един народ!” Там са се събрали хора от различни краища на страната, а искането на протестиращите е да започнат отново да работят организациите, свързани с изкуството, здравето и спорта.

 

 

Според тяхно проучване над 85% от родителите и потребителите са готови да се върнат в школите. Хората казват, че не издържат финансово, тъй като през 2020 година са работили само няколко месеца. След Министерството на здравеопазването, недоволството ще се премести пред Министерството на културата.

Протестиращи бяха поканени на среща при министрите на здравеопазването и на културата. Според участници в преговорите до разхлабване на мерките можело да се стигне в началото на февруари.

"Парадокс е, че аз воювам с вас за вашето здраве. При спад на заболяемостта под 120 на 100 хил. души население и задържане на тенденцията, ще се мисли за разхлабване на действащите противоепидемични мерки. Ще се действа и в обратна посока – при ново увеличаване на заболелите, мерките ще се затягат“, каза министър Ангелов.

„Това, за което ние настояхме да няма повече разделяне на браншовете , спортът с културата и изкуството трябва да вървят ръка за ръка“, каза Милена Налбантова.

Работещите в кои сектори ще получават компенсации от 24 лв. на ден

Протестиращи се събраха и в Морската градина във Варна. Всички са категорични, че наложените мерки им пречат да осъществяват своята дейност. Те са готови да предложат на Министерството план за действие на изкуството при форсмажорни обстоятелство. Протестиращите ще се придвижат до сградата на Общината, където ще има демонстрация.

Репортери: Наталия Герджикова, Емил Дамянов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.