Броят на смъртните случаи се запазва нисък

77 нови случая на COVID-19 у нас за последното денонощие. Те са установени след направени 1 194 теста, показват данните в Единния информационен портал.

Кунчев: Някои области започват втора фаза на ваксинирането (ВИДЕО)

Най-много новоинфектирани са установени в София - 30, следва Плевен със 7 и Кюстендил - с 6.

Излекуваните за последното денонощие са 396. Девет души с коронавирус са починали за изминалите 24 часа.

Хоспитализирани с COVID-19 са 3 485 души, от които 341 настанени в интензивни отделения.

Ваксинираните от началото на кампанията у нас са 18 453, като за последното денонощие са имунизирани 121 души.

Мутафчийски: Предложихме да има мобилни екипи за ваксиниране (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В началните месеци на пандемията се появиха съобщения от Великобритания за т.нар. „Long COVID-19”. Тогава се забеляза втори пик на заболявания, които протичат по различен начин. Пациентите вече бяха PCR-негативни, но с изработени антитела от късната фаза на инфекцията. Това по-скоро е познатата цитокинова буря“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ началникът на Клиниката по кардиология в „Аджибадем Сити Клиник“ проф. Иво Петров.

Специалистът казва, че този процес е бил описан повече при деца.

„Все пак тези случаи са изключително редки. На заболели под 21 години се падат между 0,003 и 0, 006% смъртност. Никой обаче не казва, че децата не биват засегнати от вируса. Беше казано, че става по-трудно и го карат по-леко, но това не е абсолютно“, добави проф. Петров.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА