Страната ни очаква, че ще бъде компенсирана за по-малкото пристигнали днес ваксини

Някои области приключиха с първа фаза и са готови да започнат с втора фаза на ваксинирането. Това обясни доц. Ангел Кунчев, който посрещна новата пратка ваксини на Pfizer. Такива области са Бургас и Пловдив. Втората фаза на ваксинирането започва с домовете за възрастни хора, както и с училищата.

В столицата вторият етап ще започне след около седмица до 10 дни. „В София наполовина са обхванати желаещите в здравната система. Предстои да ги довършим. При наличие на ваксини, ще започнем втора фаза паралелно”, обясни доц. Кунчев.

Той увери, че няма опасност човек, получил първа доза от ваксината, да не получи втора.

Пристигна новата пратка с ваксината на Pfizer (ВИДЕО)

Тъй като днес пристигнаха наполовина от очакваните дози на Pfizer, доц. Кунчев каза, че очаква през февруари-март да бъдем компенсирани. Масовото имунизиране пък се очаква след март - април.

Здравните власти очакват около 4 000 дози от ваксината на Moderna следващата седмица, а в началото на февруари - още 35 000 дози от Pfizer. В средата на февруари ще има още една доставка на Pfizer.

„Засега не е съобщено в Агенцията по лекарствата за нежелани реакции”, обясни Богдан Кирилов, председател на Изпълнителната дирекция по лекарства.

В групата с приоритет при ваксинирането може да попаднат хората, които ще обслужват подвижните избирателни секции. Според доц. Кунчев става въпрос за малко над 2000 секции.

„При спазването на минималните изисквания, процесът на гласуването и контакт с хората не е по-рисков, отколкото едно събиране с компания или посещение на търговски център”, заяви доц. Кунчев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си