Това обяви вътрешният министър Христо Терзийски

Държавата ще отпусне повече от 3 милиона лева за справяне с последиците от наводненията, станали през миналата седмица у нас. Те ще отидат за най-засегнатите райони. 

„Отпуснахме средства за общините – Костинброд, Столична, Лъки и Гоце Делчев. Отпуснатите пари  са малко над 3 милиона и 700 хиляди лева", заяви вътрешният министър Христо Терзийски. 

30 % от парите ще бъдат използвани за превантивни дейности. 

По думите на министър Терзийски комисията разполага с бюджет от 80 млн. лв. годишно. За помощ могат да кандидатстват както кметове, така и областните управители. 

Община Лъки предстои укрепване на срутище на територията на село Дряново и укрепване на пътя между селата Манастир и Крушево. Евакуирани са няколко семейства заради възможно срутване. 

В Община Гоце Делчев отпуснатите пари ще отидат за изграждане на подпорна стена край десния бряг на река Туфча. Парите за Столична община ще отидат за почистване на речното корито на Искър.

 

 

Престои решението да бъде предприето на заседание на МС.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си