Документът ще се връчва при поставяне на втората доза от ваксината

"Всяка пета положителна проба е съмнителна за новия щам на COVID-19", заяви днес генерал Венцислав Мутафчийски, който присъства на заседание на щаба при премиера Бойко Борисов. На този етап тестовете си остават съмнителни и допълнителни изследвания ще докажат дошъл ли е новия щам вече у нас.  Отговорът тук ли е новия щам трябва да дойде от националния център по заразни и паразитни болести. 

ЕП настоя за прозрачност на договорите за доставка на ваксини

„Почти всяка пета положителна проба е съмнителна за новия вариант на коронавируса. Нямаме още доказателство, затова казвам, че само е предположение, дали сме за секвениране на тези проби в Центъра за заразни и паразитни болести. Но това все пак трябва да изостри вниманието”, заяви началникът на ВМА ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

На заседанието при премиера беше обсъден и процеса по ваксинация и реваксинация.

„Не искам да остава нито една ваксина, която да е по хладилници, а да няма кой да я постави на желаещ”, категоричен беше премиерът Бойко Борисов. „На практика няма неизползвани ваксини, които са доставени, на момента се използват”, заяви генерал Мутафчийски.

„Изключително важно е също така да се знае, че следващите две седмици очакваме по-големите дози и не на последно място - да се създаде организация за масовото ваксиниране”, допълни премиерът.

 

 

Когато у нас пристигнат повече дози ваксини, проблемът ще е с  доверието, признават здравните власти.  „Лимитиращ фактор ще бъде доверието на хората и желанието им да се имунизират и в тази насока ще са насочени и нашите усилия”, заяви доц. д-р Ангел Кунчев,  главен държавен здравен инспектор.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие. Документът се връчва на имунизирания при поставяне на втората доза от препарата.

СНИМКИ ОТ ПРЕДСТАВЯНЕТО ВИЖТЕ ТУК

В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани и на кирилица, и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код. Той разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.

 

„Важно е, че електронният сертификат вече е факт. Всеки един ваксиниран български гражданин може да го получи по два начина. Единият от тях е чрез електронен подпис. Тези, които нямат електронен подпис, от 1 февруари могат да получат сертификата от личните си лекари, които имат достъп до пациентското им досие”, обясни министър Ангелов.

Той посочи още, че на сертификата няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. За да не се допускат злоупотреби, министърът беше категоричен, че са направени няколко системи за сигурност. 

Защо само 500 аптеки у нас издават електронни рецепти

В медицинското досие ще има данни за направени прегледи, изследвания, включително и сертификата за ваксинация срещу COVID-19. Достъпът до него също ще става чрез електронен подпис. В досието е посочен и личният лекар на пациента, решения на ТЕЛК, издадени направления за прегледи, ваксини, прегледи при дентален лекар, резултати от изследвания, кръводарявания и др.

Относно електронното направление министърът каза, че ще бъде надградено в края на март. Така ще е възможно издаването му за всички диагностични процедури, които са в обхвата на доболничната медицинска помощ.

Проф. Ангелов заяви, че националната здравна информационна система е приоритет. Тя ще бъде надграждана и към нея ще се добавят протоколите за скъпоструващите лечения, както и направленията за специалист.

Кабинетът обсъди разхлабването на мерките в някои сектори и бизнеси

„Аз не съм човекът, който иска да затваря сектори или бизнеси. Аз съм този, който иска да гарантира здравето на българските граждани и техния живот. Категорично не съм готов да плащаме цена с много загинали българи”, заяви здравният министър относно противоепидемичните мерки в страната.

Той посочи, че в момента е постигнат добър резултат и той е видим за всички. „Виждате на кое място сме по заболеваемост. Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник. В момента това е разумът”, добави проф. Ангелов.

Всяка пета положителна проба за COVID-19 у нас – съмнителна за новия вариант

Той поясни, че до четвъртък ще продължи да обсъжда и да се среща със заинтересованите от разхлабването на мерките страни.

„Сигурен съм, че ресторантьорите и работещите в моловете ще бъдат наши партньори. Не сме от двете страни на барикадата. България е една и хората са едни. За да има посетители в заведенията и търговските центрове, хората трябва да са живи и здрави. Тези, които говворят в момента, са здрави или излекувани”, коментира още здравният министър и призова да не се бърза с въпроси или решения, които касаят мерки.

570 са новите случаи на коронавирус

Проф. Ангелов посочи, че не разбира заиграването на политиците със страховете на хората. 

„Това е пагубно за нас като държава. Това е интервенция върху здравето на хората. Всяко едно такова заиграване е опасно. Те се стремят да получат политически ползи, но няма как качествата им да бъдат недостатъците на техните опоненти”, категоричен беше той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.