Те са проявили симптоми на заразата около 10 дни след първата доза

Двама здравни работници в Хасковско се заразиха с коронавирус дни след поставянето на първата доза от ваксината. От РЗИ уверяват, че заразяването няма връзка с имунизацията. Здравните експерти напомнят, че първата доза не ни осигурява имунитет.

Заболелите са санитарка от болницата в Харманли и лекар от Белодробната болница в Хасково. И двамата са проявили симптоми около 10 дни след първата доза от поставената ваксина.

Проф. Габровски за мерките: Нека не забравяме уроците от миналата година, нека бързаме бавно

„Бях един от първите ваксинирани. През това време си изпълнявахме задълженията с колегите, които се имунизирахме. Първите оплаквания на колегата, проявил симптоми, бяха на около 10-я ден след поставяне на ваксината. За оформянето на имунен отговор е необходимо технологично време, през което не сме защитени. Именно в този период и колегата ни се е заразила”, заяви в ефира на „Здравей, България” управителят на СБАЛПФЗ - Хасково д-р Веселин Калфов.

По думите му състоянието на инфектираните е добро и те се лекуват вкъщи.

„До момента няма други оплаквания от колегите след поставянето на ваксината, освен болка в областта на убождането”, допълни д-р Калфов. 

„Ясно е, че когато има масово разпространение на заразата, между първа и втора доза има достатъчно дълъг период, за да се срещнете с вируса и да развиете заболяването. След първата имунизация все още не се изгражда такова количество антитела, което да ви предпази. При всички случаи има антитела и те правят заболяването по-леко, така, както се е случило и с колегата”, коментира по-късно на брифинг доц. Ангел Кунчев.

„Няма проблем да бъдат ваксинирани, но това ще зависи от тяхното състояние. Ако заболяването е леко, това не е противопоказание. Ако се развие в по-тежка фаза, ще се изчака”, допълни той.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Димитър Иванов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.