Пожарникар спря теч на газ от влак с 16 цистерни

Нови награди за служителите на МВР, които предотвратиха взрив на влакови цистерни в град Борово край Русе. Общинският съвет направи почетен гражданин главния инспектор Свилен Рачев, който с риск за живота си, обезопаси изтичането на газ. Грамоти получиха всички пожарникари и полицаи, участвали в евакуацията на хора и обезопасяване на периметъра на инцидента.

Наградиха огнеборците, предотвратили трагедията на гара Борово

На 16 декември влакова композиция с 16 цистерни пропан-бутан спира на гарата в Борово. Машинистът чува свистене от девета цистерна и усеща миризма на газ. На сигнала му се отзовават полиция и пожарна. Евакуирани са близо 300 души от централната част на града.  Пожарникари и полицаи обезопасяват голям район около гарата.  С риск за живота си главен инспектор Свилен Рачев успява да затвори крана на цистерната.

„От далеч направих визуален преглед. Тъй като вече беше тъмно, огледахме с фенер. Прецених, че мога да отида близо до мястото, където е течът и тогава предприех действия по спирането на крана”, спомня си огнеборецът.

Кой е човекът, предотвратил взрив като този в Хитрино

На заседанието си общинските съветници в Борово единодушно гласуваха предложението на кмета и Свилен Рачев стана почетен гражданин.

 „Всички действия имат своите герои.....и имаме един наш герой и той се казва Свилен Рачев”, заяви развълнуван кметът на Борово Валентин Панайотов.

НА КОСЪМ ОТ ТРАГЕДИЯ: Спасиха от пожар влак с 16 цистерни газ

 За отличния синхрон при предотвратяване на кризата, която е можело да достигне мащаба на Хитрино, с грамоти бяха отличени всички пожарникари и полицаи от районното управление в Бяла.

„Бяха предприети адекватни действия от всички институции и предотвратихме на най-лошото”, заяви главен инспектор Мирослав Енев-началник РУ Бяла.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.