Киев няма да разреши или да използва ваксини от Русия, с която е в конфликт

Парламентът на Украйна одобри в петък законопроект, целящ да ускори одобряването на ваксините срещу Covid-19, като същевременно забрани одобрението на ваксини, произведени в Русия, съобщава Ройтерс.

Правителството в Киев заяви, че очаква да получи през февруари между 100 000 и 200 000 дози от ваксината, произведена от Pfizer Inc и немската BioNTech по глобалната схема COVAX.

Унгария одобри китайска ваксина срещу COVID-19

В Украйна все още няма одобрена Covid ваксина, но властите многократно заявиха, че няма одобрява или използват ваксини от Русия, което е пореден щрих в обтегнатите отношения между Киев и Москва.

"Една политическа сила току-що създаде някаква истерия около регистрацията на руската ваксина", каза министърът на здравеопазването на Украйна Максим Степанов пред брифинг по телевизията.

"Мога да кажа веднага: Можете да изпадате в истерия много дълго време, никой няма да регистрира руска ваксина в страната!"

Украинската фармацевтична компания "Биолик", подкрепена от Виктор Медведчук, виден проруски ориентиран опозиционер, заяви по-рано този месец, че е подала молба за одобрение от държавата, за да произвежда руската ваксина "Спутник V".

Двете страни са в конфликт след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и последвалото руско участие във военния конфликт в източния украински регион Донбас, в който конфликт, според Киев, са загинали 14 000 души.

До седмици Лондон одобрява четвърта ваксина срещу COVID-19

Междувременно Русия предложи да помогне на Европейския съюз да реши проблема, свързан със забавянето на доставката на ваксини, като изпрати около 100 милиона дози на коронавирусната си ваксина "Спутник V" през второто тримесечие на годината.

Това заяви по-рано в петък Руският държавен фонд за директни инвестиции (RDIF). Имунизацията също се извършва в две дози, така че предложеното количество би било достатъчно, за да ваксинират 50 милиона европейци.

RDIF също така отбеляза, че чака одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA), която все още не е одобрила ваксината "Спутник V" за употреба в рамките на ЕС.

Отправената руска оферта е в резултат на продължаващ спор между ЕС и компанията "АстраЗенека" (AstraZeneca), тъй като съюзът я обвини в нарушаване на сключения договор и забавяне на доставките на разработената от нея и Оксфордския университет ваксина.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР