По думите му независимо с коя от ваксините, важното е имунизацията да е бърза и на широк фронт

„Начинът да спрем мутациите на вируса е създаване на колективен имунитет. Ако ние се защитим, ще намалим възможността вирусът да прави мутации". Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, цитиран от БНР. Той добави, че колкото по-малко вирусът се разпространява в човешката популация, толкова по-малко вероятно е той да намери подходяща мутация.

Правят електронен регистър на желаещите да се ваксинират

Симидчиев уточни, че единственият начин да се създаде колективен имунитет, без да се излагат хората на риск от боледуване, е ваксинирането. „Ваксинираните хора са защитени в 60-70% и срещу вариантните вируси. Това продължава да дава достатъчна степен на ефикасност", посочи пулмологът. 

Той определи ваксинирането по време на пандемията като успешно и даде пример с Израел, където много голяма част от населението е имунизирано срещу COVID-19. По думите му хората няма нужда да се доверяват на мнението на един или друг експерт, а могат да видят конкретни данни от случващото се в по-напреднали страни от нас.

Масовата ваксинация може да започне от края на февруари

„Важно е максимално бързо да бъдат ваксинирани максимален брой хора, за да може бързо и систематично да се справим с пандемията и да се върнем към нормалното функциониране на държавата", каза той и добави, че е важно да има достатъчно дози за всички, които искат да бъдат ваксинирани.

По думите му независимо с коя от ваксините, важното е имунизацията да е бърза и на широк фронт.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БНР