Кой е виновен за обществената поръчка?

Скандал в парламента! Управляващи и опозиция в спор кой е виновен за джиповете на МВР, чиято обществена поръчка се разследва от OLAF.

От ГЕРБ излязоха с остра декларация и призоваха президента Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат на „Дондуков” 2. Попитаха и дали провалите на екипа на Радев не са станали много. Повод за това е разследването на OLAF и последвалите действия на спецпрокуратурата, във връзка с обществената поръчка, обявена през 2017 г., когато настоящият съветник на президента Пламен Узунов е вътрешен министър. Отговорът на БСП дойде от страна на Крум Зарков, който заяви, че на изборите хората ще дадат своите предпочитания дали искат Румен Радев, или хора като депутата от ГЕРБ Спас Гърневски, който представи декларацията.

Борисов за разследването на OLAF: Все някой му е виновен на това президентство

Скандалът заради Евродоклада за поръчката на джипове за МВР и последвалите действия на спецпрокуратурата, се разраства. Напрежението по оста ГЕРБ - Румен Радев се пренесе и в парламента.

„Едно е да клеветиш без никакви доказателства. Друго е когато срещу теб се изправи OLAF и българското правосъдие. От „Дондуков” 2 най-нагло коментираха разследването на международните експерти с думите: „Лъжа до лъжа”. Ето как Румен Радев се опитва да разпъне чадър над съветника си кой е поръчителят на аферата, която ни злепоставя пред ЕС”, заяви Спас Гърневски от ГЕРБ.  

От ГЕРБ отправиха и призив към Радев.

„Вие сте срам и позор за страната ни. Призоваваме ви да се смирите и да оттеглите заявката си за втори мандат”, заяви Спас Гърневски.

OLAF търси 6 млн. евро от МВР

Последва и отговорът на БСП.

„Моля да припомните, че България е осъждана не веднъж за това, че депутати от ГЕРБ си позволяват да изопачават фактите и да произнасят присъди. България е осъждана неведнъж за хора, които тук четяха СРС или подобна на тази декларация. Моля също да пазите авторитета на институциите. Скоро има избори и хората ще се произнесат дали искат политици като Румен Радев или като Спас Гърневски”, заяви Крум Зарков.

След скандалите депутатите продължиха с работата от дневния ред.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.