Тя трябва да отговаря на научните норми и европейските изисквания

Руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" може да бъде допусната за употреба във Франция, ако отговаря на научните норми и европейските изисквания, заяви днес френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, предаде Франс прес.

Ефективността на руската ваксина срещу COVID-19 e 91%

Ако "Спутник" бъде одобрен от европейските и от френските здравни служби, употребата му няма да бъде блокирана, каза Льо Дриан по радио "Европа 1". За да бъде одобрена обаче, руската ваксина следва да отговаря на научните норми и на строгите европейски изисквания за контрол, уточни министърът.

"Ваксините нямат националност. Важното е да разполага с лекарство, което работи", каза още Жан-Ив Льо Дриан.

ВОЙНА ЗА ВАКСИНИ: Застрашени ли са доставките в ЕС? (ВИДЕО)

Германската канцлерка Ангела Меркел вчера заяви, че е отворена към идеята за употребата в Европа на руската ваксина срещу COVID-19, предвид факта, че има данни за нейната ефективност. Ваксината "Спутник V" е ефективна на 91,6 процента срещу симптоматичните форми на COVID-19, става ясно от данни, публикувани вчера от медицинското издание "Лансет" и потвърдени от независими експерти. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА