За последното денонощие са регистрирани 29 960 новозаразени и 432 починали

Пикът на третата вълна на пандемията в Испания е настъпил между 20 и 24 януари, обяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас.

Според нея тя е била много по-силна и смъртоносна от втората вълна и все още има опасност да се разрасне отново.

Британските регулатори: Ваксината на AstraZeneca е ефикасна при възрастните

Третата вълна започна да се оттегля от Испания според здравните власти. Това става неравномерно в различните региони, но тенденцията на намаляване на случаите е налице.

Средно за цялата страна те вече са под 800, но на места надхвърляха 2 000 случая на 100 000 жители като Сеговия и Паленсия.

Данни на здравния институт "Карлос III" показват , че в 23 от 52-те провинции на Испания през целия месец януари те са били над 1 000. Единствено на Балеарските острови и Санта Круз де Тенерифе не е имало драстичен скок.

За последното денонощие са регистрирани 29 960 новозаразени и 432 починали.

Лекарите предупреждават, че смъртността ще продължи да е висока, независимо от по-малкото заболели и препоръчват мерките да останат непроменени въпреки съпротивата на бизнеса.

Директорът на институт "Роберт Кох": Вирусът още не е уморен

Според здравния министър настоящото развитие на пандемията показва ефективността на ограниченията, които в момента засягат две трети от испанското население.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР