Според Карина Сълова тя е предизвикана от умора

Планината, която иска да те убие. Така наричат втория по височина връх на планетата. К2 е място, където рядко стават чудеса. Въпреки това Атанас Скатов вярваше в тях.

ТРАГЕДИЯ: Атанас Скатов загина при опит да изкачи К2 (ОБЗОР)

„Не може да се говори за старо въже. Те са опънати от шерпите, които изкачиха върха преди 2 седмици. Най-вероятно се касае за човешка грешка, предизвикана от умора”, смята Карина Сълова – алпинист и лекар на височинни експедиции.

Майката на Скатов: Ако не мислеше, че ще успее, нямаше да тръгне

Тя заяви, че зимните изкачвания са изключително трудни, а К2 е връх, който носи славата си на най-тежкия. Сълова е изненадата от липсата на допълнителна осигуровка, която обикновено се прави при такива трудни изкачвания.

Разкриха причината за падането на Скатов

„Като лекар, аз смятам, че трябва да си изкачвал и други осемхилядници при зимни условия, за да се подготвиш”, обясни Сълова.

КАДРИ ОТ ДРОН: Смъртоносният К2, който отнема живота на всеки четвърти катерач (ВИДЕО)

"Той знаеше с какво се захваща. Предполагам е мислил и, че нещо такова може да се случи. Когато тръгваше, той се обади по телефона, да се чуем. Аз му казах, че е достатъчно разумен да знае, че ако не може да се справи, по-добре е да се върне и после пак да опита. Той точно това е направил", смята най-добрият му приятел Георги Балулов.

 

 

Фаталният край обаче на такава височина идва бързо, всяка крачка встрани може да  се окаже необратима.

"Аз често пъти казвам, че едно такова изкачване е като влизане в гроба - човек скача в гроба, обаче въпросът е да излезе от него. Ако не може да излезете - оставате там", смята Дойчин Василев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е