Все повече българи започнаха да инвестират средствата си по този начин

В годината на пандемията, в крак със световните тенденции все повече българи избраха да инвестират в злато, вместо в депозити. Защо и всеки ли може да си го позволи? Илиян Велков се срещна с една ресурсна учителка от Пловдив. Веселина Новакова иска да осигури най-доброто бъдеще за своята дъщеря, която е на три години и половина.

Фалшиво злато залива онлайн пазара (ВИДЕО)

 „Всички й даваха парички и с мъжа ми се чудихме в какво да ги инвестираме, по какъв начин да ги спестим. Тогава мои приятели ми разказаха за злато.”, споделя тя.

Златните монети, които Веселина купува, открива в интернет. Според нея, дори 100 лева спестени на месец, са достатъчни, за да бъдат инвестирани в благородния метал.

 „Това беше много ново за нас, но в последните няколко години забелязахме, че цената се вдига много бързо. В мен създава емоция това, че имам какво да видя, че то съществува. То остава спомен и знам, че цената му ще се вдига. Това създава чувство на сигурност за мен и нейното бъдеще - на дъщеря ми”, смята Веселина.

Коронавирусът вдига цената на златото

Хората, които имат спестявания и желаят да инвестират в злато, се консултират с експерти.

„В последните години забелязваме един доста голям ръст на цената на златото. Цената му се определя от геополитическа ситуация, рискове. Това оказва влияние върху скока на цената на златото”, обясни Алвина Леви – дилър на физическо инвестиционно злато.

Някои хора инвестират малки суми, други харчат милиони за злато. Единственият минус е съхранението. По-големите инвеститори предпочитат да го държат в трезори, по-малките вкъщи.

 „От края на 2019 се бележи голям скок на цената на златото. Около 15% в евро и 24% скок спрямо щатския долар”, съобщи Леви.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Редактор: