Приемат закон за киното

"Бойко Борисов е опитен политик, аз лично смятам, че той може да се кандидатира за президент и да затвори големия шлем. Той разбира външната политика и бързо се сприятелява, което е много важно качество. Аз искам да спечели Борисов и ще спечели, защото ще бъде полезен за България, а аз искам държавата да е добре, не виждам защо той да не спечели, ако се кандидатира", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в Народното събрание.

Вежди Рашидов: Президентът да спре нападките, защото не му правят чест

Бившия културен министър сподели мнението си и за помощите, отпуснати на български творци, като спомена, че авторът на идеята е той.

65 родни музиканти с месечни премии за постижения в областта на културата

"Видях, че много от тях не живеят добре с малки пенсии. Това не се помощи, не са пенсии, това са награди, които те заслужават", категоричен бе той.

Но Рашидов е убеден, че не бива да се противопоставят гилдиите, защото всички са български творци и би било грешка да се отделят певци от художници или актьори, писатели, поети.

Относно новия Закон за киното председателят на парламентарната Комисия по култура и медии заяви, че е прецедент такива пари да са извоювани от бюджета - 25 млн. повече от преди.

"Това предполага млади хора да се ползват от тези пари, да правят филми. Ние правим закон за киното заради киногилдията", добави Вежди Рашидов.

"Някои се безпокоят, че ще има контрол на парите, ще има и прозрачност на раздаването на парите. А за закона получихме подкрепа от продуценти и други кинодейци, както и от посланика на САЩ, държавата на киноиндустрията", заключи Рашидов.

Херо Мустафа поздрави Вежди Рашидов за работата му по Закона за филмовата индустрия

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.