Официалното решение обаче предстои да бъде обявено от правителството

Френските здравни власти препоръчаха на хората, които вече са имали COVID-19, да се предлага да получат само една доза ваксина вместо редовните две дози. Според Франс прес Франция ще стане първата държава в света, която прави такава препоръка.

Коронавирусът може да циркулирал във Франция през ноември 2019 г., показва ново изследване

"На този етап от познанието, имунният отговор при ваксинацията на хора, които вече са били заразени, е анамнестичен вид, което води до предлагане само на една доза ваксина на имунокомпетентни хора, които са имали инфекция с SARS-CoV-2", се казва в доклад на Висшия здравен орган на Франция, оповестен в петък.

Официалното решение обаче предстои да бъде обявено от правителството.

От всички ваксини, които са разрешени за използване от националните здравни власти по света или са в последни етапи на разработка, само кандидат ваксината на компанията Johnson & Johnson се очаква да се използва като единична доза. Според последните проучвания тази ваксина се счита за 72% ефективна след еднократна доза.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БНР