Двама души са починали в резултат на студовете

​Акрополът и другите антични паметници в Атина бяха покрити днес от сняг - необичайна гледка за Гърция, която е обхваната от "безпрецедентна" за последните десет години студена вълна, съобщава АФП, като се позовава на гръцките власти. В най-гъсто населената част на страната падна половин метър сняг. Това доведе до затворени пътища, спиране на тока и проблеми с придвижването до работа. Подобна е ситуацията и в Истанбул, където същият циклон донесе много сняг.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На островите Крит и Евбея двама души са починали в резултат на студовете. 80-годишен мъж, страдащ от респираторни проблеми, е починал в къщата си в село Трупи на остров Евбея. То е без ток от два дни и е недостъпно заради обилните снеговалежи. Линейката не е могла да стигне до дома му, за да бъде отстранена повреда на апарата му за дишане.

Източник: Ruptly

На остров Крит 60-годишен мъж, занимаващ се с животновъдство, е бил открит мъртъв в снега пред хамбар в село Каминаки в източната част на острова.

Площад Синтагма в центъра на Атина бе покрит със сняг, който от вчера създава проблеми за движението в гръцката столица. За придвижването по някои улици на Атина властите поискаха от шофьорите да използват вериги.

Програмата за ваксинация срещу COVID-19 в област Атика, където се намира столицата Атина, бе отменена за днес заради извънредната ситуация, съобщиха властите.

Преустановено бе движението на автобусите, така че центърът на Атина се обслужва само от метро и трамваи. Пътните артерии в северното предградие на столицата бяха покрити с дебела снежна покривка, а снегорините не бяха достатъчно на брой, за да разчистят пътната мрежа.

Снежна буря предизвика транспортен хаос в Япония (СНИМКА)

В областта Атика, където живее една трета от населението на страната, на места температурата падна до нула градуса, особено в северната част на столицата.

„Това е труден ден, явлението е безпрецедентно”, посочи правителственият говорител Христос Тарандилис пред радио Скай, като призова за предпазливост.

Според експерти подобни снеговалежи са „рекорд" за Атина от десет години насам, въпреки че сняг валя над Акропола през 2019 г.

Освен остров Евбея, който е без електричество от 48 часа, в предградие на Атина е имало прекъсване на тока, след като дървета са паднали върху електрически стълбове.

СНЕЖЕН КАПАН: Тежка зима обхвана и Гърция, Турция, Русия и САЩ (ВИДЕО)

„Голямото ни безпокойство е електрическата мрежа”, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис след спешно заседание. „Трябва да сме търпеливи, за да се справим с това явление, което е наистина необичайно”, каза още той.

Премиерът участва в среща, свикана от министерството за защита на гражданите с цел „координиране" на усилията за „справяне със ситуацията", специално в сферата на транспорта, според съобщение на министерството за защита на гражданите.

Основната магистрала, свързваща столицата със Солун, е затворена за движение от снощи, за да се избегнат задръствания.

Силните ветрове станаха причина за спиране на движението на корабите, свързващи Атина с островите в Егейско море. Регистрирани са пориви на вятъра със скорост над 100 километра в час.

Температури от минус 19 градуса по Целзий са измерени във Флорина, в северозападната част на страната. Службата за гражданска защита предупреди още вчера за опасни метеорологични явления и препоръча да се ограничат пътуванията. Според метеоролозите снеговалежите ще продължат днес, а утре се очаква подобряване на метеорологичните условия.

Зимна буря засипа със сняг и Истанбул. Милионите жители на града край Босфора тази сутрин преодоляваха заледени тротоари и преспи, за да отидат на работа или до магазина. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА