Доц. Гълъбов смята, че заради амбициите на Радев за пряка намеса в политическия процес с БСП имат различия

"Мнозинството от българите още не мислят за избори. Те не виждат залог – дали да бъде сменена една управляваща коалиция с друга. Ако имаше автентично политическо желание за смяна на модела,  трябваше да има много сериозни корекции на Конституцията". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS доц. Антоний Гълъбов, социолог.

По думите му изпълнителната и законодателната власти не са подредени симетрично, законодателната е по-слаба, трябва баланс.

"Ще произведем фрагментиран парламент, защото обществото е такова. По-честно за гражданите е предизборното коалиране. Да се каже кой с кого може да работи, а не с кого не може, само това слушаме", обясни той.

"Опитът на ГЕРБ ги убеди, че трябва да преминат на друго ниво – явяване в коалиция на изборите. Централното ръководство остави местните структури да постигнат съгласие в подреждането на листите", коментира социологът.

Според него коалицията ВОЛЯ-НФСБ е политически проект, вървящ към консервативна бизнес формация с националистически и патриотичен профил.

ПРИЗИВ КЪМ ПРЕЗИДЕНТА: Политолози предлагат отлагане на парламентарния вот

"Стилът на Борисов да бъде близо до хората е носещата конструкция на управлението на кризата. Намираме се в турбулентен период, който ще продължи. Вероятно ще имаме сложна комбинация от управляващи компоненти, с участието отново на ГЕРБ", заяви доцентът.

Неговото мнение е, че е важно как всяка коалиция описва България и какво е направила тя, какво обещава да се промени и как, в каква степен обяснява, че гражданите ще могат да участват, какви са гаранциите, че ще бъдат постигнати конкретните резултати. Всеки трябва да намери отговор за себе си на тези въпроси.

Доц. Гълъбов смята, че заради амбициите на Радев за пряка намеса в политическия процес с БСП имат различия.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.