Марсоходът е с размерите на автомобил

Марсоходът „Пърсивиърънс” е в отлично състояние и всичко по кацането му е протекло по план. Това обявиха от НАСА, след като снощи най-сложният ровър, изпращан някога на друга планета, кацна на повърхността на Марс.

Марсоходът на НАСА кацна на Марс (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Пърси”, както наричат подвижната лаборатория, има големи способности. Може да копае на дълбочина два метра и се очаква да вземе десетки проби, които да бъдат изследвани на Земята. Дори системата му за кацане е революционна. „Пърси” сканираше повърхността преди да кацне и активно променяше посоката си, за да избере оптимално място.

 

 

Марсоходът е с размерите на автомобил, тежи един тон и се задвижва с плутоний. В следващите дни се очаква да изпрати и снимки с висока резолюция на кратера, в който кацна.      

Мисията на „Пърсивиърънс” ще помогне човекът да стъпи на Марс. Това твърдят ръководителите на проекта, който вчера премина най-рисковата фаза - кацането на Червената планета. Основната мисия на марсохода остава търсенето на вкаменелости, които да доказват че в миналото е имало живот на Марс. Паралелно с това има и други важни проучвания.

„Сама по себе си мисията е невероятна - наука, технология, връщането на проби на Земята. Но също така има по-мащабни планове за изследвания. Тя не само проучва Марс, но и подготвя бъдещите мисии с евентуално човешко участие”, каза директорът на НАСА Стив Джърсик.

Марсоходът на НАСА ще търси следи от живот на Червената планета

Един от тези експерименти ще бъде опит да се превърне кислородът от наличния на Марс въглероден диоксид в използваем за бъдещите астронавти кислород.

„Затова кацането вчера представлява крачка към осъществяването на следващия етап. Бих казал голяма крачка. Можем да кажем, че тръгнахме на това пътуване”, добави Джърсик.

„Пърсивиърънс” носи със себе си цяла редица нови, модерни инструменти. Един от тях е мини хеликоптер, който трябва да осъществи първия контролиран полет над друга планета. Хеликоптерчето тежи по-малко от два килограма, но ако се окаже успешно, ще даде началото на нов етап в изследването на повърхността на небесни тела от малка височина. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.