Освен ресторантите, врати отварят частните образователни школи и казината

Дългоочакваният от бизнеса рестарт вече е факт. От днес ресторанти, заведения и кафенета отново отвориха врати. Те работят с намален капацитет и с вечерен час.

Заведенията имат право да работят от 6 до 23 часа при 50% от капацитета си. На маса могат да сядат максимум шестима души, а персоналът задължително трябва да е с маски. При всички тези мерки за безопасност още обяд в София на бул. „Витоша” заведенията се напълниха с клиенти.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

От бранша казват, че са подготвени да работят при спазването на всички правила за безопасност.

В един от ресторантите в центъра на София днес резервациите приема Димитър Николов. Той е един от малкото останали служители в него.

„Обичам професията, обичам си обекта. Тук съм си от отварянето, отгледал съм си сякаш едно малко дете. За съжаление, с доста голяма част от персонала се разделихме”, казва той.

Дойдоха ли първите клиенти в заведенията

Новите служители преминават обучение, за да са наясно с всеки детайл от обслужването в условията на пандемия.

„Сутрин като се отвори обектът, трябва да се дезинфекцира самият под. Следобед пак се дезинфекцира подът. Масите се дезинфекцират със специални препарат”, казва още Николов.

В заведението му има и прегради между посетителите и сервитьорите. 

Пламен Милев, БСП: Близо 1/3 от заведенията няма да отворят в понеделник

В други заведения са измислили и по-съвременен подход, за да няма близък контакт между клиентите и персонала.

„Със смартфон се сканира QR код и излиза цялото меню, като по този начин предотвратяваме допълнително пипане, разнасяне на бактерии и т.н.”, казва Деница Радева.

Извън клиентите, доволни от отварянето на заведенията, имаше недоволни минувачи.

Екипите на Регионалните здравни инспекции правят проверки дали всички мерки се спазват.

От днес освен заведенията, от 6 до 23 часа, отново отвориха игралните зали и казината. Условието и при тях е  посетителите да са не повече от 50% от капацитета им. Задължително е и носенето на защитна маска и от персонала, и от посетителите.

Разрешава се и провеждането на присъствени групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи.

Позволени са и присъствени учебни занятия за ученици със сензорни увреждания.

От днес се разрешават и груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната. Позволено е и провеждането на изложения, но при конкретни мерки.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.