Това създаде напрежение между страната и съседките й

Европейските страни стават все по-предпазливи при смекчаването на ограниченията  заради COVID-19. Докато едни въвеждат нови строги мерки, други търсят баланс между карантината и връщането към нормалния живот. А ограниченията продължават да създават напрежение между съседни държави.

Чехия изисква негативен PCR или бърз тест от транзитно преминаващите пътници

Германия затяга мерките за влизане от френския департамент Мозел. Това е първата френска административна единица, която е прибавена към германския списък на опасни райони с мутации на коронавируса. Новите мерки влизат в сила от полунощ на 2 март и вече са на път да обтегнат отношенията между Париж и Берлин.

„Водим разговори с германските власти, които обявиха Мозел за червена зона. Тази категория изисква въвеждането на изключително строги мерки по границата – нещо, което Германия вече направи с Австрия и Чехия. Искаме да избегнем подобно затваряне за 16 хиляди французи, които, подчертавам, не пътуват на туризъм в Германия, а за да работят ежедневно”, обясни Клеман Бон - държавен секретар по европейските въпроси.

Всички, които влизат в Германия през дългата 200 км граница с Мозел, ще трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест.  На фона това затягане на мерките, германските власти смекчават други ограничения. Фризьорските салони в страната отново отварят врати, след като бяха затворени два месеца и половина.

Въведоха извънредно положение във Финландия

Това е поредната предпазлива стъпка на германските власти за смекчаване на ограниченията. Канцлерът Ангела Меркел и ръководителите на 16-те федерални провинции ще се срещнат в сряда, за да решат как да подходят към останалите мерки.

Британската икономика може да се възстанови по-бързо след пандемията, отколкото някои песимисти са прогнозирали, смята Борис Джонсън.  Той беше на посещение в училище, което се готви да посрещне отново ученици през следващата седмица. Премиерът се опита да успокои британците за ваксините, които се прилагат в страната.

„Нямаме никакви причини да мислим, че ваксините са неефективни срещу новите варианти от всякакъв тип. Най-добре е хората да се вслушват в здравните власти, които не смятат, че има заплаха за широката публика. И все пак ние продължаваме да правим всичко по силите ни, за да спрем различните варианти на границите ни”, обясни той.

В неделя британските здравни власти съобщиха, че са открити 6 случая на опасния бразилски щам на коронавируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.