От ОЛАФ са установили, че професионални престъпници са изпратили оферти до няколко европейски правителства

Съмнителни посредници са предложили на няколко европейски правителства около 1 милиард несъществуващи дози от ваксини срещу COVID-19. Разследването е на Европейската служба за борба с измамите. От ОЛАФ са установили, че е изпратена недействителна оферта, зад която няма никакви реални ваксини.

Разследваните от службата схеми водели до професионални престъпници и до отделни лица, навързани в дълги вериги от посредници. Следите на част от тях били и извън Евросъюза.

 

 

Посредниците искали предплата, без да дават никакви уточнения как ще се осъществят доставките, обясниха от ОЛАФ. По данни на разследващите една бройка от несъществуващите ваксини се продавала за около за около 14 евро.

В същото време ново британско проучване показва, че дори една доза от ваксините на AstraZeneca или Pfizer намалява риска от болнично лечение с повече от 80%.

„Тези ефекти в реалния живот са подкрепени от изключително добри нови данни, които показват, че една доза от ваксината на AstraZeneca или Pfizer работят срещу тежки инфекции при хора на възраст над 70 години, намалявайки с 80% хоспитализациите. Това са изключително добри новини”, коментира Мат Ханкок, министър на здравеопазването.

Според информацията, ефектът е видим между 3 и 4 седмици след прилагане на ваксините срещу COVID-19. Учените обаче все пак поясниха, че са необходими две дози, за по-подобри резултати.

Словакия купи от Русия 2 милиона дози от ваксината Sputnik V, в опит да ускори ваксинацията. Новината идва на фона на нарастващия брой случаи на COVID-19. Ваксините бяха посрещнати от премиера на страната.

Словакия купи 2 милиона дози от руската ваксина

„През следващите два месеца ще получим 1 милион ваксини по договора, което означава, че ще стигнат за половин милион души. През май и юни ще получим още един милион”, заяви Игор Матович, министър-председател на Словакия

Страната, която има най-висока смъртност на глава от населението през миналата седмица, последва Унгария и започна преговори за руския препарат, въпреки че той няма одобрение от Европейския съюз.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.