Към момента на Освобождението София е кално, малко и ориенталско градче

София посреща Освобождението по различен от сегашния начин – има около 12 000 души и е след тежко земетресение. Колекцията на Христо Алексиев е от най-ценните книжа по темата. Това сподели в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS зам.-кмета на София Тодор Чобанов.

По думите му София е било риенталско градче, малко, западнало. Улиците на София не са павирани и изправени, оприличавана е на Венеция. А полагането на бордюри по "Дондуков", която е била кална улица, придава съвсем друг вид на града.

Той разказва, че в района на паметника Левски посрещат Гурко – така кръщават ул. „Московска“ тъй като московци идват, за да освободят бъдещата българска столица.

В епохата на прабългарите: Да стреляш с лък, да се биеш със сабя и да се качиш на кон

Ул. „Цариградска“ – така се е казвал „Цар Освободител“, това споделя Маряна Маринова, главен уредник в РИМ-София. Тя е кръстена така, тъй като минава покрай Двореца и е в елитната част на града. Най-старият храм в града „Св София“ дава името си на столицата, а около нея се формира културен център, заедно с НХА, Държавната печатница, Университета и др.

Още любопитни факти за историята на столицата, вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.
 
Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.