Това приеха депутатите в предпоследния си работен ден

Депутатите приеха да бъде създаден регистър на частните линейки у нас. Повод за идеята на НФСБ са оплаквания на пациенти за измами, както и сигнали за транспортиране на болни при много високи цени и при лоши условия.

С приетите промени се затяга контролът върху всички частни линейки в страната. Новостите засягат тези, които превозват болни и ранени, но и тези, които транспортират хора с увреждания.

Частните линейки ще трябва да се вписват в регистър, да отговарят на по-строги правила и най-вече да не имитират с отличителни знаци автомобилите на Спешна помощ.

Зам.-председателят на парламента Валери Симеонов настоя контролът да бъде само върху колите, които превозват болни и ранени. За това той получи обвинения от опозицията в лобизъм.

„За пореден път в предпоследния ден на парламента гледаме един чисто лобистки закон. Спешната помощ е работа на Спешната помощ, а не на тези линейки - копърки. Нека в последните дни да застанем на нивото на отговорността, която очакват българските граждани”, призова Георги Свиленски от БСП.

„Ако ти не отговаряш на една точка, ставаш ли линейка - копърка? Носиш ли отговорност?”, попита Халил Летифов от ДПС.

„Това Народно събрание беше белязано с прекалено много политика и с доста ограничена делова дейност. Нормално е да завърши по този начин. Законопроектът е внесен, за да предотврати продължаването на една изключително опасна, вредна практика - превозването на болни, превозването на хора със спешна нужда от медицинска помощ до болничното заведение, без възможност сами даже да продължат своето придвижване”, обясни Валери Симеонов.

„Какво толкова има да се обяснява? Естествено, че става въпрос за лобизъм, но за хората, които имат нужда от спешна помощ и чиито живот е поставен под риск”, добави още той.   

Симеонов не получи подкрепа дори от коалиционните си партньори от ГЕРБ. След като изчерпаха дневния си ред, на депутатите им остава само един работен ден - утрешният.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.