Равнопоставеността е основната идея на инициативата

„Стих в жест” е инициатива, около която се обединяват група млади хора. Те превеждат едни от най-известните български стихотворения на езика на глухонемите. Основната им цел е да докажат, че поезията е за всички и всеки може да я чуе.

19 февруари е денят, в който България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата. Това е и денят, в който стартира „Стих в жест”.

„Започнахме с Левски, защото той на времето се е борил за това – българите да се чувстват равнопоставени”, обясни жестомимичният преводач Борис Бъндев.

Равнопоставеност - именно това е основната идея на инициативата, разказва Борис, който е един от създателите ѝ. Самият той днес е преводач, а езика на глухонемите научава още като дете.

„В моето семейство са глухи хора. Като малък много обичах литература и български. Когато обаче се прибирах вкъщи, нямаше на кого да рецитирам”, сподели Бъндев.

Като голям вече знае, че всяко стихотворение може да се чуе и със сърцето. Затова събира група познати и заедно започват да рецитират - на художествен жестов език.

„Рецитаторът на жест има толкова голяма роля, колкото и рецитаторът, който ги казва за чуващите”, посочи жестомимичният преводач Таня Димитрова.

Сърцето може и лесно да се смени – с жест. Но в живота не е така, казва Борис. Той споделя, че неговото сърце е отдадено на хората с увреден слух. Затова и „Стих в жест” ще продължи безсрочно.

Репортери: Владислава Тричкова, Благой Бекриев