Към местата с повече болни ще бъдат насочени по-големи количества ваксини

„Ситуацията в страната е сериозна, но тя е под контрол. Имаме няколко места, където се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения. Продължаваме да обсъждаме с директорите на РЗИ-тата допълнителните мерки”, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Той обясни, че ще се насочи по-голямо количество ваксини към местата с по-висока заболеваемост. 

 

 

Министърът призова българите да бъдат разумни и да не си мислят, че пандемията е отминала. 

„За огромно наше съжаление се появяват нови варианти на коронавируса. В момента в България над 70% от пробите на национално ниво са положителни за новия британски вариант”, поясни министърът. 

Борисов: Няма да се поколебаем отново да наложим по-строги мерки

Относно преминаването към обучение в електронна среда проф. Ангелов поясни, че в страната ситуацията е различна. „Там, където това се налага, то ще бъде приложено, включително за малките класове и за детките градини”, добави той.  

Според него ситуацията е много динамична и всеки ден е уникален, защото се случват различни неща. „Решенията, които вземаме, са решения в движение”, обясни проф. Ангелов. 

Той беше категоричен, че няма мерки, които не биха въвели. Сподели, че е написал на всички директори на здравните инспекции, че могат да приложат ограниченията, които счетат за необходими.

„Можете да затваряте ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт - всичко, което е необходимо”, разясни министърът.

За изборите проф. Ангелов каза, че ще се проведат на определената от президента дата.

Пристигнаха още дози от ваксината на AstraZeneca

За недостига на ваксини той посочи, че такъв има в целия свят. „За огромно наше съжаление фирмите производители не изпълняват договореностите, които са разписали и определения график”, уточни той.

През март се очаква да пристигнат 500 000 дози ваксини. „Ако това се случи до края на месец март, и ако успеем да ги приложим, ще имаме около 700 000 ваксинирани”, поясни здравният министър.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК