Дрогата има нов профил – синтентични вещества–деривати, които наричат чай и билка

Днес след кратко преследване полицията задържа 30 годишен мъж за притежание на два плика марихуана и амфетамини.  Вчера полицията залови трима младежи, от които единият – непълнолетен за притежание на амфетамини. Преди 4 дни в ареста отиват двама мъже заради шофиране под влияние на нарктоици. Изглежда, че употребата на упойващи вещества е ежедневие. И вероятно за част от населението е точно така. По темата в "Социална мрежа" по NOVA NEWS говорят с Желяз Турлаков, ръководител на първата терапевтична общност в България и Иво Петров – консултант по зависимости с личен опит от общност „Ново начало“.

Обикновено младежите идват най-рано на 18-19-годишна възраст за лечение за наркотици, а на 11 г. за консултации.

По думите на Турлаков дрогата има нов профил – синтентични вещества – деривати, които наричат чай и билка. Те водят до пристрастяване много по-бързо.

Откриха наркотици в затворническо общежитие - Смолян

"Последствията са тежки, хората са тотално неадекватни. Дългосрочните ефекти – по-трудно се излиза или се връща се контрола над мислите, разстройване на личността, отразява се на паметта, концентрацията, вниманието", обяснява специалистът.

Според него няма лекарство, общностният тип терапия е най-ефективен. А често наркозависимостта е съпроводена с такива към алкохол и хазарт.

"Самозаблуда е, че сами могат да се оправят, както често си мислят, чрез лична идентификация ги лекуваме. Подаръци и наказания или морализация – не работят", сподели още Турлаков.

Разбиха голяма наркооранжерия в Ловешко

От своя страна Иво Петров разказа, че 15 г. е бил зависим, има 11 престоя в психиатрични клиники и е пробвал всичко.

"Спечелването на доверието е най-важно. Те си мислят, че за месец-два са чисти чрез самолечение, но после пак се връщат", казва той. 

Още информация и съвети вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.