"До четири пет години няма да има недостиг на места в детските градини в столицата", заяви зам.-кметът на София

От вчера в София заведенията затварят с един час по-рано, а големите ученици се върнаха в онлайн режим. Подготвена ли е столицата за третата вълна на коронавируса?

"Мерките, които се обсъждат и въвеждат, са с цел да се намали броят на заразените, за да може трайно да се пребори кризата", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Дончо Барбалов, зам.- кмет по финанси и здравеопазване на София.

Той допълни, че контролът е засилен, следи се постоянно спазването на мерките в рисковите места - пазари, магазини, заведения, молове, като на този етап не се предвижда въвеждане задължително носене на маски на открито.

Зам.-кметът информира, столичният бюджет ще бъде насочен към инфраструктура, строеж на нови детски градини. Ще се ремонтира трасето на трамвай №5, без това да засяга платната за автомобили по бул "Цар Борис III"

"В рамките на 4-5 години новите детски градини ще допринесат за края на липса на места", категоричен бе той.

Относно преместваемите търговски обекти стана ясно, че Столична община няма да пести средства за отстраняване на всички, които са незаконни или неизрядни.

Дончо Барбалов информира, че градският транспорт е претърпял най-голям спад от началото на COVID кризата.

Той добави, че при техническите прегледи на автомобилите ще се издават стикери за категория. В дните с високо замърсяване ще бъде ограничаван достъпа на колите с по-ниска категория в центъра на столицата.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.