Тя е първата българка, която ще се бори за най-престижния приз в света на киното

„Бях на терен, когато разбрах за номинацията. Българските думи определено ме правят най-щастлива, защото аз съм и винаги ще си остана българче. Гордея се от този факт”. Това каза специално за NOVA Мария Бакалова, първата наша актриса, получила номинация за "Оскар".

СНИМКИ НА МАРИЯ БАКАЛОВА ВИЖТЕ ТУК

Тя добавя, че дори самият факт, че името й се поставя до тези на Глен Клоуз, Оливия Колман и Аманда Сийфрид, вече е голям успех.

Мария Бакалова пише история. Тя е едва третата източно европейка и втората жена на Балканите, която има номинация за Оскар. Преди нея номинации имат родената в бившия СССР полска актриса Ида Каминска през 1967 г. и наричаната последна гръцка богиня Мелина Меркури, която печели Оскар с филма "Никога в неделя" през 1960 г. 

„Цената на този успех може би е детството ми. Аз ходих на две училища от сутрин до вечер. Човек обаче винаги трябва да мечтае и да поема рискове. Животът се живее веднъж. Мога да кажа, че рецептата за успеха е много работа и рискове”, казва още Бакалова.

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ: Мария Бакалова получи номинация за "Оскар" (ВИДЕО)

„Саша е изключително вдъхновяваща личност и огромен учител. Той е може би човекът, който ме е научил на най-много неща. Готов е да жертва живота си в името на революциите през изкуството му, в името на това да бъдем равни, да се обичаме и да се подкрепяме като хора”, казва актрисата.

И допълва: „Зад маската на всички тези шеги и закачки в „Борат 2” има много по-сериозни съобщения – как третираме другите, как се отнасяме с хората, защото всички сме равни. Важно е да се обичаме, да се подкрепяме и да се обединим отново”.

 

 

Относно сцената с Руди Джулиани, за която Бакалова е номинирана и за „Златна малинка”, тя коментира: „Нямам търпение за церемонията. Бих я приела и за мен, и за моя екранен партньор, без който филмът нямаше да бъде същия. Притеснявах се и се страхувах по време на сцената. В тези сцени наистина не знаеш какво ще се случи. Хората са непредсказуеми, но продължаваш”.

„До голяма степен, до колкото знам, Саша е провокиран да повлияе през изкуството си на изборите. Той живее в Америка около 20 години и има изградена позиция. Изключително интелигентен човек е. Има точните аргументи защото това и защо другото. Със сигурност филмът е имало някакъв ефект върху Америка, но не мога да знам какъв”, каза още тя.

„Благодаря на всички хора, които са били с мен през годините. Тези думички са прости, но наистина означават много. Аз вярвам в любовта и нямам търпение да се върна в Бургас, за да се видя с мама и тате”, сподели Бакалова.

Целия разговор с Мария Бакалова гледайте във видеото