Онлайн обучението ще продължи до 31 март

Пълно затваряне на градини, ясли, училища и университети. На този етап заповедта е онлайн обучението да продължи за всички само 10 дни - до 31 март. От началото на учебната година това е вторият път, в който всички ученици от 1-ви до 12-ти клас преминават в изцяло онлайн форма. Това се случи и в края на ноември. Още преди това обаче част от големите деца натрупаха по няколко седмици допълнително вкъщи - докато се редуваха кой да бъде в клас, и кой от вкъщи.  Така за много ученици присъствените учебни дни са в пъти по-малко от тези, в които са учили пред монитора на компютрите си.

Столичната 117-та детска градина ще е една от двете в София, които остават отворени. „ Ние се намираме близо до няколко софийски болници, затова отново ще поемем децата на медиците. Ще имаме готовност да ги посрещнем още от понеделник”, заяви директорът Мария Врачева.

МОН купува 80 000 лаптопи и таблети за ученици

Останалите 218 деца, записани в детската градина, ще си останат по домовете - като Ая. „Вече сме свикнали, съобразяваме се с мерките. Моята фирма е благосклонна и имаме възможност за хоумофис и ще си работя от вкъщи”, посочи бащата на детето Йордан Желев.

След влизането на британския щам на коронавируса у нас от градината отчитат най-голям ръст на болни деца от началото на пандемията. „До декември месец миналата година децата бяха наистина запазени в това отношение - пикът беше при възрастните. Сега наблюдаваме увеличение на заболеваемостта и при децата до 7 години”, категорична е Врачева.

Потвърждават го и в училищата. От понеделник вече има над 40 карантинирани ученици. Не за всички деца обаче връщането към изцяло онлайн уроците ще е лесно, казват директори.

Училищата вече могат да използват ресурсите на Google за образование

 „Големите ученици смятам, че са по-мотивирани - така че при тях няма да има проблем.  Малките - те учат още от началото на януари присъствено, т.е. два пълни месеца и всъщност за тях е най-важно те да бъдат в училище”, посочи Венелина Николова, директор на 125 СУ "Боян Пенев".

Ролята на помощник-учители отново ще поемат временно родителите. Четвъртокласникът Камен твърди, че оставането вкъщи няма да попречи на подготовката за външното оценяване в края на годината.  „През онлайн обучението аз съм по-спокоен и ми е по-приятно, защото не съм на живо пред други хора”, заяви той.

Не така обаче мислят големите ученици, на които им предстоят матури. Зрелостниците Изабел и Емил изчисляват, че са били в класната стая само около 2 месеца през тази учебна година.

„Около 80% от времето си бяхме вкъщи. Атмосферата в училище, да стоиш на чина, да гледаш учителя как ти пише урока на дъската...липсва определено”, категорична е Изабел Петрова.

Родители заплашват с бойкот онлайн обучението

„Това влияе много на обучението и на подготвянето за кандидат-студентските изпити. Нямаш физически контакт с учителите и учениците и това е потискащо”, твърди Емил Кирков.

Според психолози - дори да е успешно - онлайн обучението може да доведе до проблеми в бъдеще за учениците.

„Липсват правилата в училище. По-малките деца, които тепърва усвояват тези умения и навици, все още не са ги затвърдили и всяко едно такова излизане от тези граници влияе върху тяхното поведение, усещането им за сигурност”, посочва психологът Янка Василева.

Въпреки затворените училища, срещите на децата с психолози и специалисти в центровете за подкрепа няма да бъдат спирани. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК